Grzegorz Łapanowski
Blog
Na Talerzu
W Kuchni
W Podróży
To był piękny weekend…
To był piękny weekend. Okolice Koszalina są urocze. O tej porze roku mienią się odcieniami zieleni. Koją spokojem. Wąskie drogi wiją się wśród łąk, jezior...
Więcej
Zjadłbyś rybkę?
Zjadłbyś rybkę? Ja też. Z grilla, sashimi i ceviche. Krewetki, sandacze i tuńczyki. Turboty, langusty i raki. Dietetycy zalecają. Restauratorzy oferują. Słoneczko pieści lica, a...
Więcej
W drodze z Jasła
Kłębią się myśli w głowie. Konsumuję właśnie lekturę analizy upodobań żywieniowych Polaków. Wzory jedzenia, a struktura społeczna. Książka ta opowiada o tym, co lubimy i...
Więcej
Czy kuchnię da się pojąć?
Czy kuchnię da się pojąć? Zrozumieć, objąć umysłem ocean smaków, technik, możliwości I aromatów? Gdzie zaczyna się przepis w swojej podstawowej formie, a gdzie jego...
Więcej
A jeśli przegramy?
Scenariusz B - strategia dostosowawcza. Powszechna mobilizacja nie nastąpiła. Przeważyło przyzwyczajenie, tradycja, wygoda i stary układ, dobrze nam znany podział dóbr. Ostrzegali nas, ale zmiany...
Więcej
Kilka słów przed świętami
Lubię mięso. Za jego smak, konsystencję, prostotę, szybkość przygotowania. To atawizm. Wspomnienie z dzieciństwa. Zapach węgla, grillowanej karkówki, spieczonego chleba, ostrej musztardy. Kanapki z szynką,...
Więcej
LUTY TO TRUDNY MIESIĄC
W lutym mnie świerzbi. Zima ciągnie się w nieskończoność. Chłód maltretuje ciepłolubne ciałko. Ciemność i perspektywa tych kilku miesięcy, które trzeba jeszcze jakoś przepękać do...
Więcej
Gdzie jeść w Warszawie
Lubię sprawdzone adresy, nie przepadam za ryzykiem. Podążam głównie za szefami kuchni, czasem za restauratorami. Uwielbiam pyszne jedzenie. Po prostu. I tym chciałem się z...
Więcej
O mnie
Kucharz, przedsiębiorca, dziennikarz kulinarny, założyciel i prezes Fundacji Szkoła na Widelcu, właściciel Food Lab Studio, inicjator Gastro Garden i organizator Warszawskiego Festiwalu Kulinarnego. Autor licznych książek kulinarnych, a także wielu programów telewizyjnych i radiowych. uror oraz prowadzący polskiej edycji Top Chef.