Kuchnia śródziemnopolska

darmowy e-book

Kuchnia śródziemnopolska to pretekst do spotkania z bliskimi – z rodziną, przyjaciółmi, znajomymi. Pretekst do zabawy, nauki i gotowania. Ten termin po raz pierwszy usłyszałem kilka lat temu. Był nagłówkiem do tekstu w jakimś magazynie o podróżach. Jego autorką była dziennikarka kulinarna Monika Kucia. To hasło do mnie przemówiło. Jest niezwykle obrazowe i opowiada o pewniej idei. Kuchni na styku. Morze Śródziemne zdaje mi się dla nas, Polaków, być pewnego rodzaju marzeniem. Wyobrażeniem pięknych i romantycznych wakacji, wspaniałych biesiad i nastrojowych kolacji we dwoje. Wielu z nas te wspomnienia przywozi tutaj nad Wisłę. Pewnie nie przez przypadek tak wielką popularnością w naszym kraju cieszą się potrawy rodem z basenu Morza Śródziemnego. Włochy, Francja, Grecja, Hiszpania, Chorwacja, Maroko, Tunezja – wszystkie mają po kilka wspólnych mianowników.

Wybitne produkty: soczyste i aromatyczne pomidory, pachnące słońcem, cała gama innych warzyw, paleta świeżych ziół, genialne sery, mięsa, ryby i owoce morza i oliwa rzecz jasna. Prawdziwe bogactwo kuchni. Polska kuchnia, mimo iż z pozoru odległa, od lat ewoluuje i czerpie z tradycji wielu regionów. Nasza kuchnia zawsze była na styku, na szlaku i ulegała wielu wpływom. Z resztą pamiętam liczne wypowiedzi Roberta Makłowicza, który wspomniał, że nie bardzo wierzy w konstrukt kuchni narodowych – twierdząc, że są one czymś sztucznym, ze bliższa mu jest idea kuchni regionalnych. Coś w tym jest. Sprawy komplikuje globalizacja. Dziś dzięki rozwiniętemu transportowi i tranzytowi wiedzy, ludzi i umiejętności, wybitną włoską czy francuską kuchnię możemy znaleźć zarówno w Polsce, USA czy Japonii. Dla mnie najpiękniejsze jest to, że możemy cieszyć się smakami z podróży, uczyć od innych nacji i rozwijać nasza kuchnię narodową i scenę kulinarną.

Jak wspomniałem ten e-book jest dla mnie pretekstem do spotkania, nauki i zabawy. Od lat obserwuję ekipę Dziurki od Klucza. Przemka Błaszczyka i Familię Szpilowskich. Ich kuchnia podbiła serca Warszawiaków, także i moje.  Szansa zajrzenia do ich kuchni to też okazja do pokazania Wam ich kunsztu i przemycenia kilku inspiracji. Namówiłem też moją Żonę, żeby podzieliła się kilkoma przepisami na słodkie rarytasy inspirowane kuchnią południa.

Nasza kulinarna podróż była możliwa m.in. dzięki naszym serdecznym znajomym z Monini. To o tyle naturalne, że oliwa w oczywisty sposób łączy się z dobrym jedzeniem a z kuchnią śródziemnopolską łączy się wręcz wybitnie! ZapraszaMy!

W e-booku znajdziesz przepisy na:

MEZZE
Domowa ricotta
Brukselka z dynią i włoską kapustą z grzankami
Szpinak z migdałami
Buraki z pomarańczą i koprem włoskim
Ośmiorniczki z ziemniakami i selerem naciowym

PASTY I KLUSKI
Trzy propozycje ciasta makaronowe
Aglio Olio z anchois i brokułem
Cacio e Pepe
Tortellini z wołowiną i rozmarynem
Ravioli z dynią
Kluska ziemniaczana z grzybowym sosem
Łazanki z kapustą i borowikami

ZUPY
Zupa rybna z małżami
Kartoflanka z pulpetami z białej kiełbasy
Rosół

PIZZA I FOKA
Focaccia
Ciasto na pizzę do przygotowania w domu

RYBY I MIĘSO
Pstrąg z boczniakami i salsa verde
Fritto misto z polskich ryb
Kaczka confit z figami
Kaczka z sosem wiśniowym
Antrykot z pieczoną szalotką

VEGE
Kalafiory pangratatto z suszonymi pomidorami
Placek ziemniaczany z jarmużem i fasolą

Kontakt

W sprawie współpracy

biuro@grzegorzlapanowski.pl
tel.: +48 794 041 207

Bądź na bieżąco

Facebook Instagram Youtube
W ramach naszego serwisu stosujemy pliki cookies. Używamy ich w celach statystycznych. Każdy użytkownik może nie wyrazić zgody na umieszczanie plików typu cookies na jego urządzeniu końcowym. W tym celu należy skorzystać z opcji wyłączenia pobierania i przechowywania plików typu cookies w przeglądarce internetowej.
Zamknij