Szkoła na widelcu

Fundacja „Szkoła na widelcu" to  projekt, który ma na celu poprawę jakości odżywiania dzieci w szkołach i przedszkolach, oraz szerzenie świadomości w zakresie zdrowego odżywiania wśród dzieci, ich rodziców, nauczycieli i personelu kuchennego.
 
W ramach projektu:

  • tworzymy i wdrażamy programy edukacyjno- kulinarne dla dzieci w różnych grupach wiekowych- od przedszkolaków po maturzystów;
  • organizujemy szkolenia z zakresu żywienia, skierowane do rodziców uczniów,  dyrekcji, nauczycieli, kucharek i intendentek szkolnych
  • działamy na rzecz oparcia jadłospisów w stołówkach szkolnych (i przedszkolnych) o żywność dobrej jakości, produkty nie przetworzone technologicznie, bez zawartości dodatków chemicznych, dostosowane do pory roku;
  • ...oraz na rzecz zdrowej żywności w sklepikach szkolnych.

Chcemy inspirować: dzieci, rodziców, nauczycieli, kucharzy do smakowania, gotowania, cieszenia się jedzeniem. W imię lepszego smaku, zdrowia i samopoczucia. 

 

Do realizacji projektu zapraszamy wszystkich zainteresowanych edukacją żywieniową dzieci i młodzieży. Chcemy, aby  projekt był platformą komunikacji i pomagał w wymianie wiedzy i  doświadczeń:  między szkołami i przedszkolami biorącymi udział w projekcie- oraz wszystkimi, którzy są zainteresowani prowadzeniem zajęć edukacyjnych z dziećmi. 

Obecnie działania projektowe w odbywają się w dwóch warszawskich placówkach:

Przedszkolu z Oddziałami Integracyjnymi nr 7 oraz 

Liceum Ogólnokształcącym nr 50 przy ulicy Foksal  

We współpracy z Fundacją Banku Ochrony Środowiska udało nam się zorganizować trasę Szkolne Smaki.
W 10 największych miastach Polski odbyły się konferencje dla dyrektorów, nauczycieli i personelu placówek edukacyjnych a także warsztaty dla dzieci oraz personelu odpowiedzialnego za przygotowanie posiłków w szkolnych stołówkach.  
Celem trasy była zmiana jadłospisów i poprawienie jakości żywienia dzieci i młodzieży. 

Więcej informacji na stronie internetowej projektu 
www.szkolnesmaki.pl

 
Projekt „Szkoła na widelcu”  jest inicjatywą not for profit.


Osoby prowadzące projekt:

Grzegorz Łapanowski
Mirosława Klepacka

Nasi partnerzy: 

Swedeponic
Sante


projekt "Zdrowy Przedszkolak" 
szkoła gotowania "Little Chef"


Partnerzy medialni:

„Wychowanie w przedszkolu”
portal "Dzieci są ważne"

http://szkolanawidelcu.pl/