Ogień

krótka historia o grillowaniu - ebook

Grill – do tego tematu przez ostatnich kilka lat podchodziłem jak do jeża. Bo niby to proste. Kupujesz na stacji benzynowej grill, podpałkę, węgiel, kiełbaski i karkówkę. Chłodzisz piwko, kroisz chleb. Musztarda, ketchup i gotowe!

Aha. Jeszcze tacki i jakieś jednorazowe sztućce…

Z grillem wiążą się moje pierwsze kulinarne wspomnienia. Miałem może 11 lat, kiedy mama po raz pierwszy pozwoliła mi zamarynować mięso. Pamiętam frajdę, jaką sprawiało mi mieszanie przypraw. Wszystko ze wszystkim. Zioła prowansalskie, ostra papryka, ocet balsamiczny, miód i czosnek. Marynaty i zimne sosy. Upalny dzień, rozgrzany węgiel, krótkie spodenki i aromat dymu.

Czułem się wtedy, jakbym zasiadał przy panelu sterującym światem. Buchające płomienie, opiekane pieczywo, ostra musztarda i soczysta karkówka. Ten smak pamiętam do dziś. I to uczucie. Niezobowiązujące spotkanie z rodziną i przyjaciółmi. Kto wie, to może właśnie wtedy po raz pierwszy uświadomiłem sobie, że lubię gotować. Bo to coś więcej niż przygotowywanie jedzenia. To pretekst do spotkania i rozmowy. To motywacja, by coś zrobić i czegoś się nauczyć. Możliwe, że właśnie tak zaczęła się moja przygoda z kuchnią, która trwa nieustannie od 25 lat.

Na przestrzeni lat poszukując patentu na pyszne gotowanie, zatoczyłem pewnego rodzaju koło. Trafiłem znowu w to samo miejsce, w którym byłem mając 11 lat. Za grill. Dziś jednak z nowym spojrzeniem.

Chciałbym, by ta publikacja była dla Ciebie i dla mnie początkiem przygody, którą będziemy kontynuowali na przestrzeni najbliższych lat. Do pracy nad tą książką zaprosiliśmy Piotra Wójcika – szefa kuchni w restauracji Koneser Grill. Asa jakich mało. To dzięki niemu znalazło się tu kilka bezpretensjonalnych klasyków zrobionych pięknie i bez zadęcia. Piotrze, dziękuję, że zgodziłeś się być z nami! Zapraszam do kuchni.

Piszę ten wstęp w pierwszej osobie. Tak mi łatwiej. Piszę, co czuje i co wiem, ale też chcę Ci powiedzieć drogi Czytelniku, że piszę w imieniu naszym. Moim i mojej Żony – Magdy. Razem zrobiliśmy tego e-booka. Dla Ciebie i dla siebie samych, by podszkolić się w tej niezwykłej dziedzinie. Mamy nadzieje, że w tym temacie będziemy się widywać w kolejnych latach, by rozwijać się dalej i dobrze bawić. Tymczasem zapraszamy do gotowania.

Pobierz za darmo e-book

Kontakt

W sprawie współpracy

info@grzegorzlapanowski.pl
tel.: +48 792 334 312

Bądź na bieżąco

Facebook Instagram Youtube
W ramach naszego serwisu stosujemy pliki cookies. Używamy ich w celach statystycznych. Każdy użytkownik może nie wyrazić zgody na umieszczanie plików typu cookies na jego urządzeniu końcowym. W tym celu należy skorzystać z opcji wyłączenia pobierania i przechowywania plików typu cookies w przeglądarce internetowej.
Zamknij